nos•tal•gie:
heimwee naar de goede, oude tijd

De afgelopen dagen, weken is Nederland in de ban van de Elfstedentocht. Helaas voor hen die er op hoopten, it giet net oan. Volgens historicus Herman Pleij – die zijn zegje over de tocht der tochten deed in het EO-programma IJsjournaal – heeft deze bevlieging alles te maken met onze enorme behoefte aan saamhorigheid.

En wat brengt ons in winterse tijden dichter bij elkaar dan ijs? Gezamenlijk kletsen met de schaatsen aan onze voeten, onder het genot van koek en zopie. Op het ijs is iedereen je vriend.  Als de sneeuw valt, het ijs iedere nacht groeit, dan is er nog maar een klein zetje nodig om Hollanders met heimwee terug te laten denken aan die goede oude Elfstedentocht. De kroon op een goede Hollandse winter.

Waar massapsycholoog Hans van der Sande (Rijksuniversiteit Groningen) de elfstedenkoorts associeert met de ultieme hang naar nostalgie, spreekt Pleij over ‘de triomf van de gewoonheid’. Kijk, en dat herken ik wel. Die zogeheten koorts gaat grotendeels aan mij voorbij, maar op woorden als ‘nostalgie’ en ‘gewoonheid’ wordt mijn kacheltje gestookt.

In mijn ‘goede, oude tijd’ speelde ik iedere mogelijke middag buiten. Stoepranden, landje veroveren. En in de winter was de hele buurt op en om de bevroren vijver te vinden. Inmiddels is de buurt aardig bekoeld. Zonder sneeuw en ijs, zonder hang naar nostalgie zijn we sociaal arme mensen geworden. De gewoonheid is zeldzaam goed.

Het was mijn moeder die zich er jaren geleden al eens over uitsprak. Ze maakte zich grote zorgen over de samenleving waarin haar kleinkinderen zouden opgroeien. Nu het moederschap voor de deur staat probeer ik alvast een manier te vinden om de triomf van de gewoonheid overeind te houden in mijn aanstaande gezin. En berichten als deze doen dan ook een vragend verlangen in mij opborrelen: is het mogelijk om die enorme behoefte aan saamhorigheid voort te zetten ook nu de Elfstedentocht ‘net oan giet’?


Wieteke.

Wie is Wieteke?