Jimme van Steinvoorn (26) werkt als kok bij Brasserie ‘De Bank’ in Harderwijk.

KOMT JOUW CHRISTEN-ZIJN WEL EENS TER SPRAKE?

“In de horeca heerst een harde mentaliteit: hard werken, anders kun je vertrekken. Soms is het zo druk, dan heb ik niet eens de kans om er fatsoenlijk over na te denken waar ik nu mee bezig ben. Tijdens het personeelseten of na het werk probeer ik wel eens nieuwsberichten met een christelijk onderwerp te droppen. Dat loopt of uit op een felle discussie of juist in een geintje. Mijn chef gelooft zelf niet, maar vindt het wel mooi hoe ik in mijn geloof sta. We laten elkaar wel in elkaars waarde. Soms zeggen ze wel wat scherpe dingen tegen mij over mijn geloof, maar ik ben ook scherp tegen hen.”

WAARIN VERSCHIL JIJ VAN JOUW NIETCHRISTELIJKE COLLEGA’S?

“Als ik terug kom na een vrije dag krijg ik wel eens te horen dat het zo stil was zonder mij. Ze mistten echt heel zeldzaam als ik chagrijnig ben. Bij mijn vorige werkgever werd er regelmatig gevloekt. Als iemand ‘Jezus’ riep, dan zong ik erachteraan: ‘is de naam van de Heer’. Na verloop van tijd zong de hele keuken mee als er weer eens iemand vloekte. Mijn leidinggevende vond het erg jammer dat ik wegging. Ze vond dat ik zo’n bijzonder geloof had, ze omschreef mij als iemand met zuivere gedachten. Dat zou ze gaan missen.”

TIPS

“Wees altijd opgewekt. Probeer de negativiteit van je af te duwen en pak het positief op. Natuurlijk heb je dagen dat het echt niet wil. Maar; als je altijd vrolijk binnenkomt, gaan mensen denken: ‘waarom is die jongen toch altijd zo vrolijk?’. Wees open naar mensen, toon belangstelling in anderen. En over je geloof, daar kun je het toch gewoon over hebben? Misschien voel je je wel eens aangevallen, maar dat hoort er bij.”